Actualitate

Hectare întregi de vegetație făcute scrum, în localitatea tulceană Niculițel

Intervenție contracronometru în localitatea tulceană Niculițel. 100 de hectare de vegetație uscată s-au făcut scrum seara trecută. Mai multe autospeciale de stingere cu apa si spumă au plecat imediat de la ISU Tulcea, către zona indicată în apelul la 112. Mai bine de cinci ore s-au luptat salvatorii cu flăcările care amenințau să se extindă la liziera din zonă și la arbori.

Pompierii au început imediat lupta cu flăcările amenințătoare, întețite și de puterea vântului. În urma incendiului însă au fost afectate aproximativ 100 de hectare de vegetație uscată și miriște, iar riscul ca flăcările să ajungă la lizieră și arbori a fost limitat.

”Echipajele de pompieri ajunse la fața locului în timp operativ, au reușit în scurt timp să localizeze incendiul și să-l țină în limitele găsite, iar în jurul orei 23:30, toate focarele au fost lichidate, misiunea fiind încheiată după mai bine de 5 ore +  misiunea a fost una destul de dificilă din cauza vântului care a suflat cu putere și risca ca incendiul să se extindă rapid”, a declarat Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Tulcea 

Pompierii au stabilit si cauza probabilă de producere a incendiul: foc deschis în spații deschise. Cu alte cuvinte focul a fost pus fie intentionat, fie printr-o neglijență. Din păcate, astfel de fapte au devenit deja obisnuință în România! Foarte mulți deținători de terenuri dau foc vegetației sau resturilor din culturile vechi pentru a igieniza terenul mai repede și fără costuri, pentru a putea planta o nouă cultura. Pompierii fac apel către populație să nu mai dea foc vegetației uscate și a miriștilor de pe terenuri ori din gospodării. Riscul ca incendiul să scape de sub control este unul ridicat, iar urmările pot fi unele devastatoare! Cu atat mai mult cu cât zilele acestea se anunță vand puternic in zona Dobrogei. Incendierea intentionata este una strict interzisă și se pedepsește cu amendă de pana la 6000 de lei in cazul persoanelor fizice si 50.000 de lei pentru cele juridice.

Related Articles

Back to top button