Social/Economic

Dobrogea, farul călăuzitor al credinței! Peștera Sfântului Andrei, loc de pelerinaj pentru credincioși

Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, celebrat în fiecare an la 30 Noiembrie, aduce an de an mii de credincioși la peștera din Ion Corvin, locul considerat a fi „Bethleemul” României. Sfânta Liturghie a fost oficiată și astăzi de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune.

Pelerini au sosit încă de miercuri la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei”, din apropierea localității Ion Corvin, cel mai sfânt loc de rugăciune al românilor. Slujba s-a ținut ca și în anii trecuți în aer liber, lângă micuța peșteră a Sfântului Andrei, loc de care dobrogenii au vorbit cu sute de ani înainte de a fi descoperită, transmițând din tată în fiu istoria sa de legendă, înainte să fie oficial recunoscută ca loc sfânt. Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, alături de alți ierarhi și preoți.

”Iubiți frați români care ați venit mai ales de departe, bucurați-vă, acum sunteți cu Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Apostol Andrei ne primeste pe toți și ne iubește pe toți și mijlocește pentru toți. Să fim iertați de Dumnezeu și luminați el rămâne de veghe pentru noi și cu noi. Bucurați-vă că ați venit. Veți pleca de aici îmbrăcați în lumina harului, în dragostea apostolului Andrei dar și în dragostea lui Dumnezeu și îmbrățișați de Maica Domnului, pentru că Maica Domnului este nedespărțită de Sfântul Apostol Andrei”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului 

Peștera este denumită Betleemul neamului românesc pentru că, venind Sfântul Apostol Andrei, predicând și slujind aici, a adus pe Hristos. În apropiere se află și izvorul Sfântului Andrei, făcător de minuni, despre care se spune că a apărut după ce apostolul a bătut cu toiagul în piatră, ca să ostoiască setea ucenicilor săi. Călugării mănăstirii s-au pregătit cum se cuvine pentru această zi sfântă, ca să îi întâmpine pe credincioși cu bucurie dar și cu nenumărate bucate. Sute de pachete cu sarmale de post, pește și chifle proaspete au fost împărțite pelerinilor, istoviți de drumul îndelungat și de orele petrecute în rugăciune. Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida și era pescar. Acesta a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, unde „s-a odihnit” înainte de a pleca spre Grecia, unde a fost martirizat. Sfântul a simțit că este nedemn să fie răstignit la fel ca Hristor, așa încât el a implorat să i se facă o cruce în formă de X, ca un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului, fiind cunoscută până în ziua de astăzi drept Crucea Sfântului Andrei.

Related Articles

Back to top button