Actualitate

Locatarii din blocul care a luat foc la Năvodari sunt revoltați! Nici după un an și jumătate nu se pot întoarce în casele lor

La Navodari zeci de oameni risca sa isi petreaca iarna sub cerul liber sau in apartamente pline de igrasie si mucegai. Vorbim despre locatarii blocului in care anul trecut a izbucnit un puternic incendiu iar locuintele de la mansarda au fost mistuite de flacari. Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns focul, apa folosita de pompieri pentru stingerea incendiului a inundat apartamentele de la etajele inferioare iar acum nici in ele nu se mai poate locui. Oamenii au asteptat in zadar un ajutor din partea autoritatilor. Asa ca acum au dat in judecata Primaria.

5 mai 2022. O zi ca oricare alta pentru unii, însă pentru zeci de familii care locuiau într-un bloc din Năvodari, coşmarul abia începea. Era puțin dupa ora 10 cand s-a dezlantuit iadul. De la un scurt circuit electric ce a avut loc intr-una din locuintele de la mansardă, unul cate unul, 16 apartamente s-au facut scrum in cateva ore. Alte 60 au fost ulterior afectate ca urmare a cantitatii imense de apa folosita de pompieri. La mai bine de un an si jumatate totul parca a incremenit in timp. Mansarda arata ca dupa bombardament, iar in cele mai multe dintre apartamente nu se mai poate locui.

”Am venit in fuga, prin fum gros am intrat in casa am luat copilul am coborat. a durat o secunda si o vesnicie, cand m-am uitat azut in urma, am simtit ca nu mai avem unde sa ne intoarcem. + Aici este un dezastru, tot blocul este o ruina in devenire. Ma tem ca nici vecinii nu vor mai avea unde sa stea”, a declarat Anca Maria Teodorescu, locatară. 

Nu se poate locui ploua la fel ca afara, nu am curent, apa, gaze. Nu se poate renova? Nu, deasupra mea nu este nimic. eu nu pot locui in aceste conditii +  Dar de un an jumate apartamentele s-au deteriort. + Nu ma intereseaza cine este vinovat ci sa gasim o solutie, sa ne fie bine la toti, sa ma intorc in apartamentul meu”, a declarat Cristina Borzea, locatară 

”Aici este bucataria iar deasupra era o garsoniera, unde a izbucnit incendiul. Din cauza arsurilor, mi-a luat si mie foc balconul dar ce este in casa e din cauza apei de la stingere. Este complet distrus”, a declarat Viorel Lungoci, proprietar. 

Oamenii sunt disperati. Este deja a doua iarna pe care trebuie sa si-o petreaca in locuinte inchiriate sau la rude. Se simt neputiinciosi si furiosi ca nimeni nu-i mai baga-n seama. Iar sperante ca lucrurile sa se schimbe nu se intrevad.

”E nenorocire, baia, tavanul tot. daca mai vine o zapada nu stiu unde sa ma mut”, a declarat un alt locatar.

Apartamentul a fost avariat 30 la suta la incendiu. Am sperat ca autoritatile ne ajuta dar nu ne-a ajutat nimeni. Am inaintat un proces ptr ca am cumparat un bun cu vici ascunse. Acum locuiesc pe drumuri, nu mai am o proprietate  +  aveti copii, o fata studenta si un baiat ele, locuim in chirie. Va este greu? Exagerat de greu”, a transmis un alt locatar

”Îmi ploua in casa mi-a facut prapad + materialele din ce a fost facuta mansarda au fost cele mai ieftine si cele mai proaste. Eu intreb cine le-a dat avizele de la isu, de la constructii ca asa ceva nu se face”, a declarat un alt locatar. 

Primaria din Navodari nu are deocamdata nicio solutie. Iar legea nu permite insitutiei sa intervina pe o proprietare privata.

”Nu s-au putut lua masuri din cauza neintelegerilor dintre proprietarii de la mansarda si cei de la etajele inferioare. Primaria nu poate interveni ptr punerea in siguranta atata timp cat proprietarii de la mansarda nu isi dau acordul sa se intre pe proprietate alor  +  Prin obtinerea unei ordonante presedentiale puteam face asta dar instanta a respins actiunea si nu avem nicio parghie”, a transmis Elena Aftene, purtator de cuvant Primaria Năvodari.

O posibilitate de recuperare a banilor ar fi fost actionarea in judecata a firmei care a construit mansarda, insa aceasta este deja in faliment. 100.000 de euro costa refacerea acestei mansarde si nimeni nu are acesti bani.

Related Articles

Back to top button