Social/Economic

Parcul Naţional Munţii Măcinului a atras cu 60% mai mulţi turiști în 2023

Parcul Naţional Munţii Măcinului a atras cu 60% mai mulţi turiști în 2023, în comparație cu anul precedent, unul dintre motive fiind darea în folosinţă a podului peste Dunăre de la Brăila. Cel mai vizitat traseu este şi primul traseu înfiinţat, care are ca destinaţie Culmea Pricopanului. Conducerea Administraţiei parcului se gândeşte acum să mărească tarifele de vizitare care nu au mai fost majorate de aproape 15 ani.

Dacă în anul 2022, Munţii Măcinului au fost vizitaţi de circa 11.600 de persoane, anul trecut numărul turiştilor a fost de aproape 19.000. Cei mai mulţi vizitatori s-au înregistrat în timpul verii, iar creşterea numărului turiştilor se explică prin darea în folosinţă a podului peste Dunăre de la Brăila. Mulţi vizitatori înregistraţi anul trecut au fost în Munţii Măcinului pentru prima dată, iar la finalul vizitei şi-au exprimat intenţia de a reveni.

”Au descoperit un tărâm de basm despre care nici nu visau. Au mai citit ei pliante, informații pe siteul nostru dar părea o poveste frumoasă scrisă de un administrator care își laudă subiectiv zona. Atunci când au ajuns în perimetrul parcului național și a siturilor natura 2000 care includ parcul sau imediata vecinătate si care era cunoscut numai pentru doctoranzi masteranzi acum a început să devină mai ales în ultimii ani și primii au fost scandinavii și ne-au explicat că est eun adevărat sanctuar de biodiversitate”, a declarat Viorel Roșca, director Administraţia PNMM. 

Cel mai vizitat traseu este şi primul traseu înfiinţat, care are ca destinaţie Culmea Pricopanului. Parcul National Muntii Macinului este o splendoare a naturii, avand o importanta deosebita intre muntii romanesti, fiind cei mai varstnici munti de pe teritoriul tarii noastre. Fiind extrem de veche, aceasta grupare muntoasa a atras intotdeauna interesul cercetatorilor, care au reusit sa descopere pe domeniul sau diverse vestigii istorice, dar mai ales un vast tezaur natural geologic, botanic si zoologic. Parcul National Muntii Macinului ocupa partea centrala a Muntilor Macinului, dar si o culme secundara a acestora, Culmea Pricopanului si se intinde pe o suprafata de 11 151, 82 hectare, cuprinzand localitatile Macin, Greci, Cerna, Hamcearca, Jijila si Luncavita.

”A crescut numărul de trasee turistice, avem 18 trasee acum, am încercat ca fiecare UAT să aibă un segment dintr-un traseu turistic…că a devenit o alternativă de dezvoltare. Am creat o infrastructura în care există siguranta omului”, a declarat Viorel Roșca, director Administraţia PNMM. 

Acesta este singurul parc national din Romania care are sub protectie suprafete importante de vegetatie stepica, mai precis stepa pontico-balcanica, un tip de vegetatie extrem de rar intalnit in restul Europei. Printre speciile de plante ce cresc in zona este inclus un numar foarte mare de specii pe cale de disparitie, unele dintre ele putand fi intalnite doar aici (de pilda, clopotelul dobrogean). Un exemplu al importantei acestui parc din punct de vedere ecosistemic il reprezinta padurea de fag si carpen dobrogean, care nu mai poate fi gasit nicaieri pe teritoriul tarii. Conducerea Administrației Parcului Național Muncii Măciunului anunță că anul acesta intenționează să mărească tarifele de vizitare care nu au mai fost majorate de aproape 15 ani, iar pe lângă cele două automate de eliberat tichete de acces în parc din Greci şi Luncaviţa, să mai instaleze unul în oraşul Măcin.

Related Articles

Back to top button