Actualitate

Numărul pacienților cu gripă și viroze s-a dublat, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Camerele de gardă ale spitalelor, unitățile de primiri urgențe, secțiile de pediatrie, dar și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate în această perioadă de numeroși pacienți cu infecții respiratorii, gripă și Covid. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul pacienților cu gripă internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța s-a dublat, iar în weekenduri internările depășesc numărul de paturi disponibile. În continuare, medicii recomandă vaccinarea ca măsură de protecție, dar și o alimentație echilibrată, bazată pe fructe și legume bogate în vitamine.

Gripa face ravagii în tot mai mult orașe din țară, iar Constanța nu este exclusă de pe harta îmbolnăvirilor. Pacienții se prezintă în număr tot mai mare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, cu simptome de gripă, viroze respiratorii și Covid, iar numărul internărilor depășește în weekenduri numărul de paturi disponibile. Totul în contextul în care sezonul gripal actual a debutat mult mai devreme și mai accelerat, spun specialiștii infecționiști.

”Este un rulaj foarte mare al pacienților în această perioadă vin, stau internați una doua zile și când se echilibrează, se simt mult mai bine, sunt externați astfel încât să putem să facem locuri pentru persoanele care au nevoie de spitalizare. + gripa a apărut mai devreme, cu aproximatov una doua luni mai devreme comparativ cu sezonul rece precedent, iar de la începutul anului ne-am confruntat treptat, treptat cu o creștere a numărului de cazuri. A fost o creștere a numărului de cazuri de infecție acută de căi respiratorii în general, dar în mod deosebit de gripă dar și de Covid. Cazurile de gripă dacă este să ne raportăm la aceeași lună a anului trecut s-au dublat în ceea ce privește atât numărul de internări cât și numărul de prezentări”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase C-ța 

”La ultima raportare, pe raza județului Constanța, se înregistrau 4817 cazuri IACRS, invecții virale ale căilor respiratorii superioare, 968 de pneumonii și 416 cazuri de gripă”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța. 

Gripa reprezintă o amenințare, în special pentru cei mici, deoarece sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare. Copiii sub 5 ani, în special cei cu afecțiuni medicale cronice, prezintă un risc crescut de complicații severe asociate gripei. În grupa de risc sunt încadrate și persoanele peste 65 de ani, precum și cele cu boli cronice, gravidele și personalul medical. În general, viroza afectează gâtul și nasul, iar gripa nasul, gâtul și plămânii.

”În acest sezon rece simptomatologia a fost foarte variată atât pentru gripă cât și pentru Covid cât și pentru infecțiile de căi respiratorii. Am avut cazuri de gripă care au prezentat doar febră dar și care au prezentat tabloul clasic cu febră, cu dureri de cap importante, cu dureri de muschi, cu dureri de articulații și în general o stare generală proastă în care mulți pacienți au descris această stare în care au zăcut pur și simplu. Au fost si situații în care nu a predominat tabloul respectiv fără tuse, fără complicații pulmonare dar și situații din păcate din ce în ce mai dese în ultimul timp în care au fost și complicații pulmonare, cu suprainfecții bacteriene, cu pneumonii, bronhopneumonii, cazuri destul de severe care au mers către insuficiență respiratorie și care au trebuit redirecționate către alte spitale care au secție de terapie intensivă”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase C-ța 

Medicii subliniază în continuare importanța vaccinării anuale, a igienei personale riguroase, evitarea aglomerației și adoptarea unui stil de viață sănătos din care să nu lipsească mișcarea și alimentația bazată de fructe și legume.

”Încă se mai poate practica vaccinarea și în special pentru grupele la risc deci vârstnici și pacienții care prezintă alte afecțiuni dar și copiii mici apoi să avem grijă să fie o alimentație cât de cât echilibrată și bogată în vitamine, precum vitamina C, vitamina D se pot lua atât din suplimente dar și din alimente”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase C-ța 

Optsprezece persoane au murit în ultima săptămână din cauza gripei, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică. Până la data de 21 ianuarie au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări peste un milion 60 de mii de persoane vaccinate antigripal, din care 1.036.765 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Related Articles

Back to top button