„Împreună la masa siguranței!” – eveniment organizat de Consiliul Județean al Elevilor Constanța
„Împreună la masa siguranței!” – eveniment organizat de Consiliul Județean al Elevilor Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Serviciul Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală
Marți, 30 ianuarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Nonviolenței în Școală, Consiliul Județean al Elevilor Constanța, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Serviciul Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a organizat „Împreună la masa siguranței!” – eveniment ce a reunit peste 60 de elevi reprezentanți ai consiliilor școlare ale elevilor de pe raza întreg județului Constanța, din licee și școli gimnaziale atât din mediul urban, cât și din cel rural.
Conferința a avut ca scop principal prezentarea rolului pe care fiecare autoritate publică și instituție participantă îl are în prevenirea și combaterea fenomenului de bullying în mediul educațional și a violenței școlare, pe lista vorbitorilor care și-au enumerat atribuțiile în domeniu numărându-se: Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Instituția Prefectului – Județul Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța, Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța Primăria Municipiului Constanța, Consiliul Județean Constanța și Comitetul Județean al Părinților Constanța.
„În calitate de unică structură de reprezentare a elevilor din teritoriu, legal constituită în baza OMENCȘ 3838/2016, Consiliul Județean al Elevilor Constanța are rolul de a milita pentru garantarea și respectarea drepturilor acestora. Comunicăm cu colegii noștri ca de la elev la elev, le ascultăm opiniile, sugestiile și doleanțele, iar astfel, încercăm, pe cât posibil, să ținem cont de feedback-ul primit și să implementăm demersuri care să servească în construirea unui sistem educațional cât mai apropiat de idealul elevilor din teritoriu. La nivel instituțional, colaborăm excelent cu factorii de decizie și organele publice din teritoriu. În mod special, menținem o legătură strânsă cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Instituția Prefectului – Județul Constanța, tocmai pentru că este important să comunicăm cu structurile abilitate în vederea rezolvării unei probleme atunci când o identificăm sau când ne este sesizată, dar, în primul rând, pentru că ne dorim să facem tot posibilul în ceea ce privește luarea măsurilor preventive pentru asigurarea unui spațiu școlar sigur, incluziv și deschis. În luna martie a anului trecut, am semnat un protocol de colaborare cu instutuțiile sus-menționate, ulterior sesizării unui grad semnificativ al cazurilor de violență și bullying în școli. 10 unități de învățământ au fost implicate, din aprilie până în octombrie 2023, într-un program-pilot în cadrul căruia au fost distribute fișele de identificare conform cadrului legal. Acestea au fost prelucrate, iar la momentul actual sunt în curs de interpretare pentru întocmirea unui raport comprehensiv. Protocolul este încă în vigoare și va fi reluat, urmând ca mai multe licee și școli gimnaziale să fie implicate. În continuare, ne propunem să inițiem și demarăm și alte acțiuni cu privire la reducerea fenomenului de bullying în unitățile de învățământ.” – a transmis Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Constanța.