Actualitate

Arborii se toaletează și corectează la Murfaltar

În cursul acestei luni, echipele edilitare gestionate de Primăria Orașului Murfatlar prin Serviciul pentru Întreținerea, Administrarea Domeniului Public și Privat vor acționa pentru efectuarea lucrărilor de toaletare și corecție a arborilor amplasați pe domeniul public.

Aceste lucrări sunt efectuate conform Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi în intravilanul localităților, în perioada de repaus vegetativ.

De asemenea, suplimentar obligațiilor prevăzute de legea în materie, lucrările de toaletare care se efectuează în această perioadă asupra arborilor amplasați pe teritoriul administrativ al UAT oraș Murfatlar sunt și rezultatul solicitărilor venite de la persoanele fizice, persoane juridice sau asociații de proprietari, dar și de la Instituția Prefectului – județul Constanța și Rețele Electrice Dobrogea ca urmare a întreruperilor repetate de electricitate din localitate.

În fapt, activitățile de toaletare a arborilor de pe domeniul public vizează, pe lângă necesitatea asigurării mentenanței stradale și prevenirea situațiilor în care arborii, odată cu înaintarea în vârstă și înălțime în apropierea blocurilor de locuințe, caselor, spațiilor comerciale și a altor spații publice, pot provoca accidente și pot pune în pericol viața umană și integritatea imobilelor din zonă. Astfel, principalele motive pentru care se execută lucrări de toaletare la arborii aflați în mediul urban constă în primul rând în siguranță, sănătatea și aspectul vizual al acestora.

Toaletarea sau tăierea din rațiuni de siguranță vizează suprimarea ramurilor/ copacilor care sunt afectați din diferite cauze (vârstă, boli și dăunători, factori cauzați de diferite condiții meteo etc.) și care pot cădea, provocând daune fizice și materiale, întreruperea energiei electrice sau ale căror rădăcini interferează cu rețelele de utilități publice subterane și care duce la blocarea, spargerea sau ruperea acestora.

De asemenea, administrația locală menționează faptul că întreruperile de energie electrică din perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 au fost provocate în proporție de 90% de crengile ce au intrat în contact cu rețelele electrice cauzând scurtcircuitări ale rețelei sau ruperea/topirea cablurilor electrice în contact cu acestea, fapt resimțit de dumneavoastră prin întreruperea pe o perioada lungă a electricității până când echipele de intervenție au acționat.

Pe de altă parte, toaletarea din considerente ce privesc sănătatea arborilor urmărește buna dezvoltare și conservarea arborilor și se efectuează prin aerisirea coroanei, respectiv prin suprimarea arborilor ce se întrepătrund, precum și a cioturilor rezultate în urma căderii de ramuri ca urmare a vremii severe. În fine, toaletarea din rațiuni estetice reprezintă obținerea portului (siluetei) specific pentru coronamentul fiecărei specii de arbore, respectiv a unei coroane echilibrate, menită să îmbunătățească peisajul locului și de asemenea, să facă față vremii severe.

„Pentru ca intervenția echipelor edilitare și accesul echipamentelor și utilajelor să nu fie îngreunate, facem apel la conducătorii auto să nu parcheze autoturismele în zonele în care se va anunța efectuarea de astfel de lucrări. Se recomandă, de asemenea, cetățenilor, șoferilor să evite aceste zone, să manifeste atenție sporită și să respecte regulile de circulație și semnificația mijloacelor de semnalizare rutieră. Primăria Orașului Murfatlar vă adresează scuzele de rigoare pentru eventualul disconfort creat și vă invită pe toți în a desfășura activități de întreținere a domeniului public, respectiv a spațiilor verzi din zona blocurilor și a caselor.  Serviciul pentru Întreținerea, Administrarea Domeniului Public și Privat (SIADPP) vă stă la dispoziție pentru gestionarea activităților întreprinse și găsirea împreună de soluții pentru înfrumusețarea și dezvoltarea zonei. După această acțiune de toaletare vom demara o amplă acțiune de plantare de arbori și conifere, atât în proximitatea străzilor, a parcurilor, scuare, cât și în jurul tuturor instituțiilor publice”, au transmis reprezentanții Primăriei Murfatlar.

 

 

 

Related Articles

Back to top button