ActualitateAdministratie

În sfârșit! Malurile lacului Tăbăcărie intră în reabilitare

Nu mai este un secret pentru nimeni că Parcul Tăbăcăriei și faleza au rămas încremenite în timp și nepăsare, ani la rândul. Cea mai gravă situație o reprezintă malurile care s-au prăbuşit integral pe porţiuni de zeci de metri, iar constănţeni care se plimbă prin zonă trebuie să fie foarte atenţi pe unde calcă, pentru a nu se accidenta. Dacă multă vreme nu s-a știut cui aparține malul lacului Tăbăcărie, misterul a fost elucidat. Este al primăriei, așa că administrația anunță schimbarea la față a parcului. Peste 36 de milioane de lei este valoarea investiției pe care o va face Primăria în proiectul de reabilitare și consolidare a malurilor.

În acest moment, malurile lacului Tăbăcărie sunt o capcană pentru cei care aleg să se plimbe prin parc, mai ales la lăsarea serii. Pe porțiuni de zeci de metri, malurile s-au prăbuşit integral, spre disperarea constănţenilor, care trebuie să fie foarte atenţi pe unde calcă, pentru a nu se accidenta.

”Situat în inima orașului, Parcul Tăbăcăriei ar fi trebui să fie locul preferat de promenadă al constănțenilor și turiștilor. În realitate, o plimbare prin parc devine o aventură periculoasă. După cum puteți vedea, pe lângă bălării și mizerie, în această zonă cimentul este surpat, iar apa roade pe zi ce trece bucăți din mal”, relatează Alina Gâju, reporter Antena 3 Constanta.

La faleza din beton nu s-a intervenit deloc după finalizarea ei în anii 80, iar timpul și-a lăsat amprenta. Spun asta și cei doi soți din imagine, care își amintesc cu nostalgie cum arăta în tinerețea lor zona în care ieșeau de mână la plimbare și recreere, alături de copii.

”Era trenulețul pe aici mergea care făcea roată +  ar trebui să facă o investiție, să reamenajeze că deja se surpă, uitați-vă și este peste tot în unele locuri deja începe să cadă, trebuie consolidat, trebuie investit”, a declarat un constănțean

”Nu mai e cum era…a rămas cam în paragină. Nu se mai ocupă  + pe vremuri, mult puțin, se investea, chiar și în satul de vacanță, chiar și peste tot”, a declarat un alt constănțean.

Împreună cu familia, bărbatul din imagini a dat Clujul pe Constanța și nu regretă. Îi place orașul, însă este de acord că mai sunt multe de făcut până când să înțelegem că trebuie să lucrăm în echipă pentru dezvoltarea orașului.

”Ne bucurăm de acest parc pentru că păstrează oarecum echilibrul naturaleții, mai mult decât mâna omului, mai mult e mâna naturii. +  probabil o iluminare n-ar strica mai bună și mai multă grijă și un pic mai amenajat, întradevăr, n-ar strica. Malul de degradează, dar e ok, se poate și mai bine”, a declarat un alt constănțean

”Aș spune că ar fi mai plăcut să fie mai curat pe timpul verii, când este mai aglomerat așa că aș puncta mai multă atenție vara, dar acum nu este atât de rău”, a declarat un turist

”Spectacolul naturii oferit de păsările care plutesc pe luciul apei ne face să uităm de cum arată împrejurimile”, a transmis Alina Gâju, reporter Antena 3 Constanța

Dar situația s-ar putea schimba, iar parcul să redevină plămânul verde al Constanței. Administrația locală anunță că malul lacului Tăbăcărie va intra în reabilitare. 36.846.871 lei va fi valoarea investiției pe care Primăria Constanța o va face pentru ca plimbările pe malul Lacului Tăbăcărie să nu se mai transforme într-o adevărată aventură.

”După ce a fost efectuată o expertiză a fost achiziționat serviciul de proiectare pentru „Reabilitare și consolidare maluri lac Tăbăcărie”, care include toate documentațiile necesare pentru implementarea proiectului. Urmează obținerea autorizației de construire, achiziția execuției lucrărilor și implementarea efectivă a proiectului”, a transmis Luminița Lare, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Aceste lucrări vin în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a parcului Tăbăcărie, care vizează revitalizarea și refacerea spațiilor verzi și reabilitarea amfiteatrului. Lacul Tăbăcăriei are o suprafață de aproximativ 99 de hectare, iar parcul este de fapt o reprezentare a faunei și florei lacustre specifică acestui teritoriu dintre ape.

Related Articles

Back to top button