Imagini spectaculoase de pe insula Ceaplace! Pelicanii creți, pe cuiburi, la clocit!
Imagini spectaculoase pe Insula Ceaplace din Delta Dunării. Aproape 200 de perechi de pelicani creți sunt deja de cuiburi la clocit, cu săptămâni înainte de termen, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Dincolo de protecția naturală oferită de faptul că aceste cuiburi sunt construite pe insule înconjurate de ape, ele sunt și monitorizate de specialiști, astfel că viitoarea generație de pelicani creți are șanse suplimentare de supraviețuire.
Cele 186 de cuiburi cu perechi de pelicani creți la clocit au fost observate în timpul unui control, la două luni după ce agenții ecologici din cadrul Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării au adus legături suplimentare de stuf în spațiile lor de cuibărit din Zona Strict Protejată Insula Ceaplace. În prezent, zona Lacului Vătafu are 35 de cuiburi, zona Lacului Argintiu are 47 de cuiburi, iar pe insula Ceaplace sunt 104 cuiburi. Dincolo de protecția naturală oferită de faptul că aceste cuiburi sunt construite pe insule înconjurate de ape, toate sunt incluse în zone cu statut legal de strictă protecție, constant monitorizate de personalul din cadrul Biroului Monitoring, Districte Zone Protejate al Rezervației, iar viitoarea generație de pelicani creți are astfel șanse suplimentare de supraviețuire, transmit specialiștii.
Prezența pelicanilor greți în zonă nu este o surpriză, însă decizia lor de a se cuibări atât de devreme este o surpriză. În general, explică Societatea Ornitologică Română, aceste păsări rare își încep perioada de cuibărire la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Deși similari cu verii lor “comuni” pelicanii creți sunt o specie aflată într-o situație de conservare delicată, motiv pentru care monitorizarea progresului lor este o sarcină importantă pentru autoritățile de mediu – îndeosebi în țări precum România, care adăpostește aproape 10% din populația mondială de pelicani creți. Conform Uniunii Europene, populația totală de pelicani creți ar putea cuprinde de la puțin peste 7.000 la aproape 9.000 de exemplare, iar jumătate dintre acestea pot fi găsite în zona Mării Negre și cea a Mării Mediterane. Din cauza numărului redus la nivel global și al teritoriilor restrânse în care pot trăi pelicanii creți, specia este una deosebit de vulnerabilă, iar supraviețuirea sa depinde în mare măsură de intervenția umană.