Social/Economic

Masa prieteniei, la Cumpăna! Comunitatea musulmană, invitată la masa tradițională de Iftar

În luna sfântă a Ramazanului, cu doar câteva zile înainte de cea mai mare sărbătoare a Islamului, Ramazan Bayram, locuitorii musulmani ai comunei Cumpăna și prietenii acestora au luat parte la o seară de rugăciune, o seară a degustării produselor tradiționale musulmane, pregătite cu mult suflet de femeile membre ale Asociației Gospodinelor din comuna Cumpăna. La tradiționala cină de iftar au participat printre alții consulul General al Republicii Turcia în România, precum și personalități din județ.

Comuna Cumpăna se mândrește cu o conviețuire interetnică exemplară, iar luna sfântă a Ramazanului îi îndeamnă pe credincioșii musulmani la solidaritate, la pace și înțelegere, iar cina tradițională de iftar reprezintă o oportunitate de a celebra spiritualitatea și de a întări legăturile cu ceilalți membri ai comunității. Cina de Iftar nu este doar o masă obișnuită, ci reprezintă un moment de conexiune spirituală, o masă ritualică de reflectare asupra valorilor religioase și de întărire a legăturilor comunitare. Prin participarea la această tradiție, musulmanii își exprimă devotamentul față de credința lor și își reînnoiesc angajamentul de a trăi în armonie și compasiune cu ceilalți membri ai comunității.

”Această lună a curățeniei, a sfințeniei ne îndreaptă spre a fi mai buni unii cu alții, să fim oameni indiferent pe ce scară ierahică am urca. Trebuie să fim oameni, să facem lucrurile împreună cu oamenii și pentru oameni”, a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. 

”Îmi doresc să fim sănătoși si sa ne intalnim la cat mai multe astfel de evenimente, vă doresc multa sanatate”, a declarat Dincer Geafer – subsecretar de stat 

Iftar-ul este o cină între prieteni, așa cum se traduce aproximativ termenul, și se organizează după ideea „Azi iftarul este la mine, mâine este la tine și tot așa”, deoarece tradiția cinei de Iftar cere ca aceasta să fie împărțită cu toată familia existinsă, prieteni, rude, vecini! Cu cât mai mulți, cu atât mai bine! Împreună avem responsabilitatea de a promova diversitatea, toleranța și respectul reciproc între toți locuitorii noștri. Suntem o comunitate bogată în tradiții și culturi diferite, iar această diversitate ne întărește și ne definește ca societate, au transmis reprezentanți comunei Cumpăna.

Related Articles

Back to top button