Dialog strategic între președintele CCIR și ambasadorul Azerbaidjanului. Portul Constanța a fost unul dintre subiecte
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut, săptămâna trecută, o întrevedere cu E.S. Gudsi Osmanov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, în scopul dinamizării relațiilor economice bilaterale.
„Camera de Comerț și Industrie a României este deschisă să continue dialogul cu Ambasada Republicii Azerbaidjan pe toate palierele de lucru, pentru dezvoltarea legăturilor bilaterale. Trebuie reluate discuțiile pe proiectul AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnector), pentru transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, care ar putea oferi Europei o alternativă la gazul rusesc, sens în care se impune preluarea pe agenda de lucru a Comisiei Europene și a Germaniei.”, a spus președintele CCIR, Mihai Daraban.
Totodată, președintele Daraban a subliniat importanța zonei Constanța care are un potențial semnificativ datorită portului și șantierului naval:
„Portul Constanța poate să ofere o reducere cu cel puțin 60% a timpului de tranzit al transporturilor navale pe ruta Canalului Suez – Port Constanța, comparativ cu Portul Rotterdam. De asemenea, Coridorul Dunăre reprezintă o alternativă eficientă la transportul rutier, facilitând tranzitul, într-un singur transport, a aprox. 18.000 de tone de bunuri către piețele din Europa de Est și Centrală, în strânsă legătură cu avantajele oferite de portul Constanța.”
E.S. Gudsi Osmanov, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România a declarat:
„Suntem interesați să discutăm despre proiectul AGRI la nivel de conducere a statului Azerbaidjan, având în vedere relațiile bilaterale solide atât la nivel politic, cât și în mediul de afaceri.”
În plus, acesta a oferit o scurtă prezentare despre SOCAR și a lansat invitația către delegația CCIR pentru o vizită oficială în Azerbaidjan.
Background:
Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR) este o companie petrolieră și de gaze naturale deținută de stat, și este considerată una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. A fost fondată pe 13 septembrie 1992, prin Decretul 200 dat de Președintele Republicii Azerbaidjan, prin fuziunea a două companii petroliere de stat, în urma naționalizării industriei petroliere azere.