„Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”
Muzeul de Artă Populară Constanța organizează în perioada 26 – 28 iulie manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”.
Evenimentul prezintă continuitatea și evoluția în timp a unor meșteșuguri tradiționale precum: olăritul, țesutul, prelucrarea lemnului, realizarea pieselor de port și a podoabelor tradiționale. Meșteșugul olăritului va fi pus în valoare de Adriana (Nana) Bledea, descendenta unei cunoscute familii de olari din Baia Mare, căreia i se va alătura Cristian Munteanu, care lucrează ceramica specifică centrului Tansa din județul Iași.
Prelucrarea lemnului va fi reprezentată de Cristian Lepădatu din localitatea Băbeni, județul Vâlcea, care va participa la eveniment cu obiecte de uz gospodăresc: linguri, găvane, platouri și piese de mobilier (scaune și mese cu trei picioare).
Meșterul Vasile Botezatu din Constanța va fi prezent la târg cu piese de mobilier tradițional țărănesc (scaune, lăzi de zestre, blidare).
Maria Onea și Emilia Pop din satul Poienile Zagrei, județul Bistrița Năsăud, vor veni la muzeu cu piese de port și țesături specifice zonei.
La manifestarea „Meșteșuguri tradiționale – Utilitar și decorativ” vor mai participa constănțencele Daniela Dimancea (piese de port popular), Manuela Hule (piese de port și accesorii din lână împâslită), Doina Misian (linguri pictate, icoane pe sticlă), Dorina Baias (podoabe și broderii), Carmen Moraru (broderii), Epșen Memet (podoabe) și Elena Hariton (port, podoabe, jucării).
Nota „dulce” a evenimentului va fi dată de standul cu turtă dulce, preparată după metode tradiționale de către familia Onu din satul Bascov, județul Argeș.
Meșterii prezenți la manifestare se vor afla pe platoul din fața muzeului în intervalul orar 10.00 – 20.00. De asemenea, aceștia vor face demonstrații de lucru.