Social/Economic

Alocațiile copiilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024! Află cu cât vor crește

Peste 3,5 milioane de copii din România vor primi mai mulți bani de la stat. Majorările vor fi aplicate din prima lună a anului viitor, însă nu vă așteptați la minuni. Minorii care au vârsta de până în 2 ani vor primi cu 87 de lei mai mult decât până acum la locație, iar cei care au între 3 și 18 ani vor primi majorări de 35 de lei. Părinții sunt de părere, însă, că majorarea nu îi ajută prea mult să acopere cheltuielile asociate cu creșterea unui copil.

La momentul actual, alocația lunară este de 631 de lei pentru copiii de până în doi ani sau pentru cei cu handicap, iar pentru cei între 2 și 18 ani este de 256 de lei. Din 1 ianuarie 2024, aceste sume se vor majora cu 87 de lei pentru copiii de până în doi ani și cu 35 de lei pentru cei de până la 18 ani. Aceste creșteri reflectă, de fapt, indexarea cu rata inflației, care a variat în acest an între 5 și 10 procente.

Natalia Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse a subliniat că veniturile copiilor reprezintă o prioritate pentru autorități și că acestea își vor onora angajamentele. Conform Ordonanței de Urgență nr. 126/2021, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Nu doar alocațiile copiilor au beneficiat de această majorare. Anul trecut, alocația lunară de plasament a fost crescută, ajungând la 950 de lei. Este important de menționat că titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă de obicei, banii sunt încasați de unul dintre părinți.

Părinții susțin însă că majorarea nu îi ajută prea mult pentru că nu poți cumpăra prea multe lucruri cu acești bani, mai ales atunci când vine vorba despre rechizitele școlare, care sunt destul de scumpe.  Plata alocației poate fi efectuată fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar, oferind astfel părinților mai multe opțiuni pentru a primi acești bani. Deși această creștere a alocațiilor este binevenită, multe voci din societate susțin necesitatea unor măsuri suplimentare pentru a asigura un trai decent și echitabil pentru copiii României.

Related Articles

Back to top button