Actualitate

Pelicani pe lacul Siutghiol

Spectacol pe lacul Siutghiol din Constanța! Zeci de pelicani au fost surprinși în timp ce se aflau la odihnă pe lacul care leagă Constanța de stațiunea Mamaia. Stolul uriaș de păsări a atras atenția trecătorilor.

Pelicanii sunt păsări mari, răspândite în mod normal în regiunile temperate și tropicale. În plus, pentru că fac parte din categoria păsărilor migratoare, sosesc în România între lunile martie și mai, apoi pleacă în septembrie sau octombrie spre Delta Nilului, regiunea Golfului Persic sau coastele Asiei. În România, pelicanii trăiesc în Delta Dunării, singurul loc din țară în care clocesc. În ultimii ani însă se pare că au copiat obiceiul cormoranilor și poposesc acolo unde este hrană inclusiv pe lacuri, spre disperarea pescarilor.

sincron Adrian Bîlbă,  biolog – Cormoranul era o specie marină care trăia  în zonele litorale și se hrănea în special din mare. Negăsind suficient pește s-a adaptat să îl caute în ape dulci și apoi tot mai adânc pe continentul european. Nu este o situație unică. Se întâmplă peste tot. Legat de pelicani, ei obișnuiau să se retragă și să trăiască în zone mai liniștite unde omul era mai puțin prezent. Pe măsură ce s-a găsit pește și în alte lacuri, pelicanul ajunge să pescuiască și  în bălțile din Dobrogea de Sud și se adaptează chiar pe Siutghiol. Vor veni și în toamnă. Acum în drumul spre Deltă se odihnesc și stau chiar  mai mult pe lacurile din drumul lor spre Delta Dunării.

În România există  două specii identificate de biologi la noi în țară, pelicanul comun și pelicanul creț.

Related Articles

Back to top button