Actualitate

Vizită pe Nava Școală „Mircea”

Nava amiral a Marinei Militare și-a deschis în weekend porțile pentru populația civilă. Maiestuosul velier s-a lăsat acaparat de constănțeni și turiști, de la mic la mare laolaltă și le-a permis acestora să descopere câteva dintre tainele navigației cu vele. Evenimentul a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate zilelor orașului Constanța.

Nava școală Mircea impresionează atât prin arhitectura sa, cât și prin istoria ei, veche de 84 de ani și îi fascinează întotdeauna pe cei care urcă la bordul ei. Nici nu este de mirare pentru că „Mircea” este cea mai longevivă și mai admirată navă din Marina Militară Română. În weekend, Bricul Mircea și-a deschis porțile pentru public, iar cei mici și cei mari deopotrivă au putut urca la bord și au putut descoperi câteva dintre tainele acestui velier. Oamenii au avut ocazia să afle cum trăiesc marinarii pe vas, cum se instruiesc studenții și cadeții la bord, dar și multe detalii tehnice privind capabilitățile navei.

„Pot vedea echipamente, pot vedea lucrări de matelotaj pe care studenții și elevii au învățat să le facă aici la bordul navei, pot vedea viața la bordul unui velier și comanda navigației care este ultra modernp, doar ce a fost finalizată acum câțiva ani în urmă, echipamentele de navigație. Pentru noi ca navă și pentru marina română o astfel de zi este extrem de importantă. Socializăm și arătăm fața umană a armatei, a marinei române, a forțelor navale și tot ceea ce înseamnă un velier, ce înseamnă viața de militar”, a declarat comandor Mircea Târhoacă, comandant Bricul „Mircea”.

În 1939, nava școală Mircea a plecat în primul său voiaj. Acum a depășit deja cifra 50. A traversat Atlanticul de trei ori, a navigat pe mai toate mările și oceanele lumii și a acostat în zeci de porturi. Datorită bunei pregătiri a echipajului, Mircea a scăpat cu bine din bombardamente, furtuni, dar şi din Triunghiul Bermudelor, pe care l-a traversat în 1976. A participat la numeroase competitii nautice de unde s-a intors cu medalii, iar acum se pregateste sa ridice din nou ancora, luna viitoare.

 

 

 

Related Articles

Back to top button