Actualitate

Amplu exercițiu în Marea Neagră

Cu un război la granițe căruia nu i se întrevede sfârșitul și cu Marea Neagră decretată zonă de risc pentru migrație, România se pregătește intens pentru gestionarea unor valuri importante de refugiați. Fortele de securitate române, Poliția de Frontieră, Garda de Coastă și Biroul Imigrări se antrenează în comun  pe scenarii care vizează sute de refugiați la granițele noastre. Exercițiile simulează interceptarea, primirea, tratarea și procesarea unui val de refugiați, și angrenează militari ISU, Jandarmi, polițiști de frontieră și medici din Direcția de Sănătate Publică.

In toate cazurile luate in calcul de Garda de Coasta, ambarcatiunile cu migranti care intra in apele teritoriale romanesti sunt interceptate de nave militare rapide, cu mult inainte sa ajunga la tarm. Ele transmit primele informatii.

Daca migrantii nu depasesc cateva zeci, ei sunt lasati pe barca lor si escortati pina in Port, insa in cazul in care ar veni cateva sute dintr-o data, procedurile se schimba. Migrantii sunt urcati la bordul navei care i-a interceptat si sunt triati acolo, pe drumul spre Portul Constanta. Cand ajung la cheu, Biroul Imigrari  stie deja cu ce sitiuatie se confrunta .

La cheu incepe faza a doua, in care intra in scenariu militarii ISU si medicii Directiei de Sanatate Publica. Se fac controale corporale si-apoi controale medicale sumare. Refugiatii sunt transportati cu autobuzele la centrul de primire, amenajat in unitatea militara a Politiei de Frontiera. Sunt 13 containere in care se desfasoara toate etapele prin care trec refugiatii.

Marea Neagră a fost decretata zona de risc la scurt timp dupa ce agentia europeana FRONTEX a inchis ruta de migratie din Marea Mediterana catre Italia si Grecia. Calauzele si traficantii de persoane au deschis ceea ce s-a numit “ruta balcanica” un al doilea traseu care include si tara noastra. Fugarii pleaca din Turcia si aleg orice ambarcatiune care ajunge intr-un port european. Astfel de exercitii vor fi tot mai des efectuate de autoritatile romanesti. Agenţia europeană FRONTEX lucrează la gestionarea situaţiei, ca sa închida ruta balcanica. Iar aici intra in scena Romania, cu navele sale de patrulare si centrele de primirea emigrantilor.

Related Articles

Back to top button