Actualitate

Proiecte implementate în județ

Proiectul de Hotărâre prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Constanța, se află pe masa Guvernului 

Predarea-preluarea bunurilor se realizează în baza unul protocol ce va fi încheiat între Ministerul Energiei și Municipiul Constanța în termen de maxim 30 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii.
La Constanța se va construi primul CET din țară finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență, prin intermediul Ministerului Economiei, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Proiectul, „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, depus în cadrul PNRR, Măsura de investiții 3 – Dezvoltarea de capacităţi de producţie pe gaze, flexibile și de înaltă eficienţă, pentru cogenerarea de energie electrică și termică (CHP) în sectorul încălzirii centralizate vizează reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde).
Noua sursă va include următoarele:
1.Instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de 5 motoare termice cu ardere internă și generator electric, cu funcționare pe gaz natural (MT sau G-CHP);
2.Instalație de producere a apei calde și aburului formată dintr-un număr de 4 cazane de apă caldă pe gaz natural și 2 cazane de abur pe gaz natural;
3. Echipamentele, sistemele și instalațiile auxiliare necesare noii surse, respectiv:
• sistemele de pompare a fluidelor;
• schimbătoarele de căldură pentru transferul termic;
• degazoarele termice pentru tratarea apei de alimentare a cazanelor și a apei de adaos în rețeaua de termoficare;
• cazanele de producere a aburului necesar în cadrul proceselor tehnologice ale noii surse (degazare, inertizare, curățire, etc);
• sisteme de monitorizare a emisiilor la coș;
• sisteme de reducere a emisiilor poluante;
• stația electrică de transformare aferentă noii surse;
• acumulatorul de căldură pentru maximizarea eficienței de exploatare a instalației de cogenerare de înaltă eficiență;
• forajele de apă necesare operării independente de alte surse de alimentare.
Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei.
Construcția va fi realizată în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz flexibilă va fi, conform proiectului, de 97 MW.

Vor fi instituite restricții de trafic rutier pe bulevardul Mamaia, pentru efectuarea lucrărilor de asfaltare

Circulația autovehiculelor va fi restricționată total, astăzi și mâine, în intervalul orar 21:00-06:00, pe bulevardul Mamaia, doar pe sensul de mers dinspre strada Zorelelor spre Pescărie. Echipele Confort Urban vor asfalta carosabilul, pe tronsonul cuprins între strada Zorelelor și sensul giratoriu de la Pescărie, pe partea cu Liceul Energetic.
Pentru a reduce disconfortul produs de prezența utilajelor și a nu se crea blocaje în trafic pe timpul zilei, lucrările se vor desfășura noaptea.
Autovehiculele care vin dinspre strada Zorelelor către Pescărie vor circula deviat pe sensul opus de mers, pe o singură bandă sau vor efectua viraj dreapta, pe strada Zorelelor, apoi stânga pe strada Unirii.
În timpul zilei, se lucrează la reabilitarea trotuarelor. Se înlocuiesc bordurile, sunt montate pavele moderne, se construiesc casetele pentru spații verzi în care vor fi plantați arbori la toamnă.
A fost reconfigurat și scuarul median, urmând să se construiască și pistele pentru biciclete.
,,Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să nu își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil. Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

Continuă lucrările de asfaltare și reabilitare a tramei stradale în orașul Techirghiol 

Proiectul „Mobilitate Urbană II“, finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, obținut de administrația locală din orașului Techirghiol este în plină desfășurare. Valoarea proiectului este de aproximativ 11 milioane de lei și vizează reabilitarea
unui număr de 11 străzi precum și trotuarele aferente. Primarul Iulian Soceanu anunță că lucrările avansează conform graficului.
,,În această perioadă se desfășoară lucrările de reabilitare a tramei stradale pe străzile Ion Creangă, Dimitrie Cantemir, Plantelor, George Enescu, prelungire Aurel Vlaicu, toate din cartierul Coloniști. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat pe durata acestor lucrări,” a transmis Iulian Constantin Soceanu, primarul orașului Techirghiol.

Primăria Constanța a primit răspuns de la Agenția pentru Protecția Mediului pentru demolarea vechiului stadion Gheorghe Hagi

„UAT Municipiul Constanța reprezentată prin Primar Vergil Chițac, titular al proiectului: „Desființarea construcțiilor existente pe amplasamentul Complexului Stadion Gheorghe Hagi”, propus a fi amplasat în municipiul Constanța, Str. Primăverii, nr. 2 – 11, județul Constanța, anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului: NU ESTE NECESARĂ EFECTUAREA EVALUĂRII IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI pentru proiectul: „Desființarea construcțiilor existente pe amplasamentul Complexului Stadion Gheorghe Hagi”, propus a fi amplasat în municipiul Constanța, Str. Primăverii, nr. 2 – 11, județul Constanța. Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Constanța din municipiul Constanța, str. Unirii, nr.23, județul Constanța, în zilele de luni până vineri între orele 09:00-13:00, precum şi la următoarea adresă de internet: http://apmct.anpm.ro. Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 10 zile de la data publicării anunţului pe pagina de internet a APM Constanța”, arată Primăria Constanța.
Primarul Vergil Chițac anunțase anterior că: „După ce primim avizul de la Mediu pe proiectul de demolare, emitem rapid autorizația de demolare și firma care a câștigat contractul va demola. Ca termen de finalizare a demolării, avem luna septembrie“, a spus primarul Constanței.

O nouă etapă în vederea demarării proiectului de reamenajare a spațiului public din zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“

Municipalitatea a obținut avizul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța iar de curând a fost emisă și autorizația de construire.
Documentul are numărul 449 și este valabil doi ani. Autorizația emisă vizează proiectul de reabilitare a parcului din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, parc înființat în anul 1907 și reabilitat și reamenajat între anii 1957 și 1958.

Primăria Constanța a comunicat că și clădirea teatrului va fi reabilitată. În acest sens a fost atribuit contractul pentru elaborarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului „Reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski”. Contractul presupune întocmirea studiilor de teren, a expertizei tehnice, a auditului energetic, a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a proiectului tehnic și a documentației tehnice pentru autorizația de construire.
Valoarea contractului este de 677.353,06 lei fără TVA iar durata este de 36 de luni.
Construcția care datează din anii 1920 a fost inițial sala de festivități a Liceului „Mircea cel Bătrân” iar în 1951 a fost transformată în teatru. Aici și-au desfășurat activitatea Teatrul pentru copii, Teatrul Dramatic, Opera constănțeană, Orchestra simfonică și, din 2004, funcționează Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Se montează sirenele pentru alarmarea populației și în Mamaia

Echipele Primăriei Municipiului Constanța împreună cu reprezentanții firmei prestatoare au montat sirenele electronice pe blocul PC1 (Bdul Aurel Vlaicu), Liceul Energetic (B-dul Mamaia), bloc B (strada Verona), Universitatea “Spiru Haret” (strada Unirii), Bloc C (B-dul Tomis) și la complexul „2 Cocosi”, situat pe strada Elena Cuza.
,,Astăzi se montează în Mamaia, pe Hotel Meridian, iar mâine vor fi amplasate ultimele două sirene din cele 9, pe Aleea Murelor, nr. 14 și pe Hotel Riviera din Mamaia.
Cele 9 sirene se alătură celor 54 existente până acum în municipiul Constanța, acoperind astfel zonele deficitare în acest sens,” au informat reprezentanții Primăriei Constanța.
,,În cadrul activității de montare, se vor emite mai multe semnale acustice. Rugăm cetățenii să rămână calmi, deoarece este doar o verificare a mijloacelor de alarmare,” au mai anunțat reprezentanții municipalității.

Primăria Constanța a inițiat elaborarea documentației de urbanism „Actualizare Plan Urbanistic Zonal Reabilitarea și Revitalizarea Zonei Peninsulare a Municipiului Constanța“

Primăria Constanța a inițiat elaborarea documentației de urbanism „Actualizare Plan Urbanistic Zonal Reabilitarea și Revitalizarea Zonei Peninsulare a Municipiului Constanța“ aprobat prin HCL nr. 416/2003.
Zona studiată are o suprafață de cca. 100 ha, care necesită o abordare integrată a proiectului, având în vedere contextul urban și de peisaj existent și este delimitată astfel:
– str. Ștefan cel Mare la N;
– str. IG Duca, la V;
– incinta port Constanța la S;
– Marea Neagră și plaja Modern, la E.
,,Pentru informarea și consultarea publicului, în vederea elaborării „Actualizare PUZ Reabilitarea și Revitalizarea zonei Peninsulare, municipiul Constanța“, anunțăm prima întâlnire de lucru, sâmbătă, 10 iunie 2023, orele 13:00, la sediul Asociației de Dezvoltare Durabilă, Str. Nicolae Titulescu nr. 32, Constanța, pentru a discuta problemele și nevoile cetățenilor cu privire la zona de studiu PUZ.
Scopul primei întâlniri este acela de a se face cunoscute problemele și nevoile cetățenilor, cât și eventualele propuneri ale acestora, ce vor fi cuprinse în etapa de analiză a situației existente. Această primă întâlnire face parte dintr-un proces mai amplu de elaborare participativă a documentației de urbanism. Ulterior acestei prime întâlniri, se vor organiza în lunile ce urmează focus-grupuri specializate pentru discuții cu instituțiile, mediul de afaceri, mediul asociativ (ONG-uri) și alți actori relevanți interesați. Totodată, propunerile preliminare vor fi elaborate în a doua jumătate a anului, urmând ca acestea să fie dezbătute public în 2024, conform calendarului de elaborare a documentației de urbanism.
Publicul este invitat să se înscrie liber la eveniment accesând următorul link: https://forms.gle/JqTuYtiZhGTPQN9H6. Pentru participarea la întâlnirea de lucru, este necesară prezența fizică,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

Related Articles

Back to top button