Educație/Cultura

Încep emoțiile Bacalaureatului

Peste 100.000 de elevi care termină clasa a XII-a şi a XIII-a se pregătesc în aceste minute să susţină examenul de Bacalaureat 2023, primul examen cu adevărat important din viaţa lor, ce le poate deschide poarta către specialitatea mult dorită la facultate. La Constanța, au fost organizate 16 centre de examen, iar în prima sesiunea iunie – iulie, s-au înscris aproape 5000 de candidați. Întregul calendar al probelor și modul de desfășurare al examenului maturității, în materialul următor.

Greva generală de trei săptămâni din Educație a dus la modificări în derularea examenului de maturitate, sesiunea iunie/iulie, de anul acesta. Probele orale s-au echivalat cu mediile din liceu, iar cele scrise încep din 26 iunie.

Prima probă este cea de Limbă și literatură română. Potrivit metodologiei, accesul candidaţilor în centrul de examen se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate. Examenul începe la ora 9.00, timpul destinat unei probe scrise fiind de trei ore. Elevii vor fi monitorizați atât video, cât și audio pe toată perioada desfășurării probelor.

Următoarea probă scrisă, cea obligatorie a profilului este pe 27 iunie. Pe 28 iunie se desfășoară proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 29 iunie va avea loc proba la limba și literatura maternă. Pe 3 iulie, până la ora 12, vor fi afișate rezultatele, iar până la ora 18.00 vor fi depuse contestațiile. Acestea vor fi soluționate în perioada 4 – 6 iulie, iar pe 7 iulie se vor afișa rezultatele finale.

La examenul de Bacalaureat se pot înscrie atât candidaţii care au absolvit liceul anul acesta, cât și candidați din seriile anterioare care nu au promovat examenul. În județul Constanța sunt organizate 16 centre de examinare, iar în sesiunea iunie – iulie, s-au înscris  4866 de candidați.

Candidații nu au voie să introducă în săli ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, fiind obligați să lase obiectele menţionate în sala de depozitare stabilită de comisia de Bacalaureat în acest scop. Absolvenții trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Pe lângă acesta, le mai trebuie instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră, care le vor fi necesar la redactarea lucrărilor.

Pentru proba de la Matematică, elevilor le este permis să aibă asupra lor instrumente de desen, precum și un creion negru, care le vor fi necesare pentru realizarea schemelor și a desenelor sau a figurilor geometrice.

Nota minimă la probele scrise este 5, iar media de promovare a examenului este minimum 6. Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul naţional de Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.

Related Articles

Back to top button