Actualitate

Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenire HIV

În perioada 16-22 octombrie 2023, tineri și adolescenți, elevi și studenți, de la nivel național, interesați de educația medicală privind prevenirea sarcinilor neplanificate, a infecțiilor cu transmitere sexuală, de metodele contraceptive disponibile pentru tineri și serviciile specifice de sănătate sexuală și reproductivă vor avea oportunitatea de a participa la o serie de evenimente organizate de Asociația Semper Musica în parteneriat cu FASMR – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.

 

SNEP HIV 2023 include acțiuni de educație preventivă pentru tineri și adolescenți organizate simultan în 11 județe (București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș) precum: sesiuni de educație pentru prevenire HIV/infecții cu transmitere sexuală/sarcini pentru elevi, acțiuni de educație medicală comunitară acolo unde tinerii se întâlnesc, ateliere despre viața cu HIV și îngrijirea pacientului cu HIV pentru studenți la medicină, evenimente culturale și de socializare cu tema HIV.

 

La 30 iunie 2023, numărul de persoane din România care trăiesc cu HIV/SIDA (cumulativ 1985-2023)  era de 27.465[1]  iar 18.015 sunt pacienți HIV/SIDA în viață. Cazurile noi de infecție cu HIV, înregistrate până la 30 iunie 2023, sunt în număr de 318. Dintre acestea, 47% au fost înregistrate pe segmentul de populație tânără cu vârste cuprinse între 15-34 ani.

 

SNEP HIV vină să pună o cărămidă în prevenirea fenomenelor cu care se confruntă România în prezent, cel mai mare număr de mame minore din Europa, cea mai tânără bunică din lume, de doar 23 de ani, cea mai mare incidență de cancer de col uterin.  Aproximativ 700 de femei sub 15 ani, în fiecare an, devin mame. Unul din patru tineri ai României a suferit sau suferă de o boală cu transmitere sexuală. Abordarea prevenirii HIV/SIDA răspunde și la reducerea abandonului școlar și al numărului mamelor minore, dar nu numai.

„Această ediție este mult mai matură pentru că vine cu lecțiile învățate din primele două ediții, când am trecut prin pandemie și totuși am livrat educație de prevenire. Acum avem și vocea tinerilor în ceea ce privește nevoia lor de informare privind sănătatea reproductivă așa cum a reieșit din consultările pe care noi le-am derulat în ultimii ani. Prin această săptămână de educație medicală preventivă ne dorim ca tinerii să afle despre protecția împotriva HIV, să știe ce înseamnă strategiile de prevenire ale unei sarcini neplanificate sau ale unei infecții cu transmitere sexuală și să aplice cele aflate în urma acțiunile la care vor participa .” susține Bogdan Istrate, manager proiect Asociația Semper Musica.

 

Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenire HIV este un eveniment național de educație preventivă adresat tinerilor și adolescenților organizat din anul 2020 de către Asociația Semper Musica, venit ca urmare a pandemiei cu Covid 19. Primele două ediții au fost organizate exclusiv online și având ca parteneri încă de la început instituții precum FASMR – Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România și ARAS-Asociația Română Anti-SIDA.

 

Prima ediție, cea din anul 2020, a fost organizată online cuprinzând 21 webinarii la care au participat aproximativ 1.200 tineri și adolescenți. Ediția din 2021 a însemnat 37 de webinarii și 1.286 de tineri și adolescenți informați, iar ediția din 2022 a fost una fizică, mediciniștii din 11 centre universitare informând direct 4.737 de tineri și adolescenți despre protecția împotriva HIV, a infecțiilor cu transmitere sexuală și contracepție. Evenimentele fizice și online au implicat medici specialiști, activiști HIV/SIDA, experți de drepturi ale omului și pacienți care trăiesc cu HIV.

[1] https://www.cnlas.ro/images/doc/2023/PREZENTARE-30%20iunie-2023-site%20-07.08.2023.pdf

Related Articles

Back to top button