Actualitate

Expoziție de pictură la Art Gallery Constanța, „Din pământ și apă”

Miercuri, 25 octombrie 2023, la Art Gallery (Tomis Mall, etajul 2, Strada Ștefan cel Mare 36–40) din Constanța, la ora 17.30, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulată „DIN PĂMÂNT ȘI APĂ”, cu lucrări semnate de Carmen Dordea. Organizată sub egida Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu, expoziția reunește o serie de lucrări, în care autoarea propune o incursiune în regnul vegetal, mai precis în cel forestier.

Expoziția este curatoriată de conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, iar în deschiderea evenimentului va vorbi criticul și istoricul de artă Cristina Gelan, ambii cadre didactice la Facultatea de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Referindu-se la lucrările expoziției, criticul de artă Cristina Gelan afirma: „Lucrările lui Carmen Dordea propun o reflecție asupra regnului vegetal, asupra originilor și ciclului de viață al naturii. Universul vegetal pe care îl reprezintă artista implică interpretări semiotice complexe. Prezența Regnului Fungi, o apariție pe care o vedem mai rar în creația artistică, printre resturile de vegetație, sunt un simbol pe care artista ni-l propune pentru descifrarea Principiului conservării energiei, despre care ea însăși mărturisește că este o cheie în decriptarea propriilor lucrări. Vegetația este surprinsă în procesul de mineralizare, iar prezența rădăcinilor, alături de cea a ciupercilor, iar uneori a unor oaze de apă sunt semnul micorizei, pe care artista o exprimă prin propuneri estetice și poetice deopotrivă: „Ritmuri ondulatorii”, „Dantelării”, „Hieroglife vegetale”, „Vals”, „Povești nepovestite” sunt doar o parte dintre formulele poetice prin care artista ne introduce în decodarea creației sale. Un simț al construcției și sintezei în vederea creării unei ordini și a unui echilibru întemeiat pe ritmuri și corespondențe, splendoarea unui trunchi de copac frânt, oglindirea vegetalului ascetic în apa cristalină sunt aspecte care denotă faptul că artista a pătruns cu reculegere și contemplație în intimitatea habitatului natural. În structurile sale vegetale ascetice, materia s-a pietrificat parcă pentru a reține aspectele splendide ale tangibilului. Cele două elemente primordiale, la care face referire artista prin titlul pe care îl propune expoziției sale, ambele sub semnul femininului: apa – substanța primordială, infinitate și matrice a tuturor posibilităţilor de existenţă și pământul – mama născătoare de forme vii, născocite din propria sa substanță, sunt revelatoare în acest sens.”

Carmen Dordea a studiat pictura la Centrul Cultural Județean „Teodor Burada”, în perioada 2014–2017, iar ulterior a urmat studiile de licență în specializarea „Pedagogia Artelor Plastice si Decorative”, în cadrul Facultății de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, pe care le-a absolvit în anul 2020. Din anul 2021 este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Constanța Unu. A participat până în prezent la peste 25 de expoziții colective, la nivel local și național. În anul 2019 a fost prezentă în expoziția „Culoare și vibrație”, organizată la Galeria Bunker a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova.

Expoziția este deschisă publicului iubitor de artă până pe data de 3 noiembrie 2023 și poate fi vizitată în intervalul orar 10.00–19.00.

Related Articles

Back to top button