Actualitate

Iluminatul festiv, costă o avere, la Constanța

Iluminatul festiv de sărbători pune Constanța pe primul loc în topul celor mai scumpe orașe, atunci când vine vorba de sumele cheltuite de administrația locală. 800.000 de euro, adica 4 milioane de lei au plecat de la bugetul local pentru beculețele, ghirlandele și ornamentele cu care va fi împodobit orașul de la malul mării. Cu 40 la sută mai mult decât anul trecut. Cheltuirea banilor cu nemiluita pentru iluminatul festiv este însă tradiție la Constanța. Anul trecut s-au cheltuit aproape 3 milioane de lei, iar in 2021, 5 milioane de lei.

Ca să fie sigură că nu se va mai lungi cu montarea beculețelor până în ajunul Crăciunului, administrația locală din Constanța a început operațiunea încă de zilele acestea. Bulevardul IC Brătianu a fost deja amenajat, iar acum firma care a câștigat licitația a trecut la următoarele artere din oraș.

”Iluminatul se face pe trei loturi. Unul cuprinde principalele strazi si bulevarde, unul cuprinde zona peninsulară și unul cuprinde parcurile din oras. Cel mai scump este lotul care se refera la starzi si bulevarde, peste 2 milioane de lei”, relatează Cătălina Buzoianu, reporter Antena 3 Constanța

Pentru amenjarea iluminatului festiv în zona peninsulară, care cuprinde și Piața Ovidiu se vor cheltui 350.000 de lei, iar pentru parcuri, un milion de lei.

”Mii de beculețe, ghirlande si perdele luminoase vor fi montate pe strazile, bulevardele constantene, Piața Ovidiu si parcuri. Toate produsele sunt instalatii de exterior echipate cu sursa de lumina de tip led ca sa sigure consum mic de energie electrica”, a declarat Luminița Lare, purtător de cuvânt Primăria Constanța 

Nu este pentru prima oară când administrația locală din Constanța cheltuie sume mari pentru iluminatul festiv de sărbători. Anul trecut a alocat cea mai mare suma din țară, 2,9 milioane de lei, iar in 2021, aproape 5 milioane de lei, adică peste un milion de euro. Anul acesta pentru cele trei loturi s-au alocat de la bugetul local 800.000 de euro. Cei mai mulți constănțeni spun că sumele sunt prea mari și nu se justifică, mai ales că orașul suferă la capitole precum, sănătate, străzi sau parcări.

”Ținând cont că va dura tot orașul să îl monteze cred că au început relativ bine. 4 milioane de lei, echivalentul a 800 de mii de euro cheltuie primăria pentru iluminatul festiv, e mult, e puțin? Mult!”, a declart un constănțean.

”Părerea mea e că e cam mult, dar necesită că vin sărbătorile deci nu văd de ce nu le-ar pune, că banii oricum nu mai au valoare în ziua de azi”, a declarat un alt constănțean.

”Mult! Ar fi trebuit mai puțin și restul pe alte domenii, eventual sănătate, pe spital? Spital în primul rând, sănătatea pe primul loc”, a declarat un alt constănțean.

Și în ciuda faptului că administrația locală cheltuie 4 milioane de lei pentru iluminatul de sărbători, în acești bani nu este prevăzută și organizarea unui târg de Crăciun. Asta în condițiile în care Brașovul cheltuie doar 2,5 milioane de lei, Clujul, 1,2 milioane de lei, iar Sibiul folosește instalațiile de anul trecut. Târgurile de Crăciun din aceste orașe rivalizează însă cu cele organizate în marile capitale europene.

Related Articles

Back to top button