Actualitate

Rotary „Cetatea Tomis” Constanța: „Să dinamizăm acțiunile de prevenire a dispariției copiilor”

Am aniversat zilele trecute, aproape pe tăcute, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

România se confruntă cu o escaladare fără precedent a cazurilor copiilor dispăruţi, situaţia fiind în măsură să îngrijoreze întreaga opinie publică. Poate în fiecare zi trecem nepăsători pe lângă astfel de micuți, neştiind că sunt căutați de părinți și forțele de ordine.

Fără îndoială, eforturile autorităților responsabile de a-i găsi pe aceşti copii, de a-i ajuta să se întoarcă acasă şi de a-i reda familiilor lor, nu sunt deloc de neglijat. Cu toate acestea, drama copiilor dispăruţi ai României pare să nu se mai sfârşească, iar în multe cazuri aceştia dispar pentru totdeauna.

Îngrijorător este faptul că anual se solicită urmărirea a mii de copii dispăruți, mulți dintre aceștia neîmplinind zece ani. De fapt, majoritatea copiilor dispăruţi pleacă pur şi simplu de acasă pentru că nu mai vor să stea cu părinţii sau pentru că îşi doresc o efemeră libertate.

Considerăm că autorităţile decidente trebuie să lucreze mai mult la capitolul prevenţie în astfel de situații. Mai ales că, în această perioadă de criză nesfârşită, părinţii sunt preocupaţi mult mai mult de agoniseala zilnică, mai exact să facă rost de bani pentru a pune ceva pe masa copiilor şi, din păcate, au grijă mai puțin de aceştia.

Doar prin cunoaşterea cât mai aproape de adevăr a motivelor dispariţiilor copiilor vom putea lua măsurile adecvate, inclusiv din punct de vedere legislativ, comunitar și social.

 

Related Articles

Back to top button