Actualitate

Noutăți din județ

Primăria Orașului Hârșova organizează o serie de activități dedicate Zilei Internaționale a Copilului

Primăria Orașului Hârșova marchează Ziua Internațională a Copilului printr-o serie de activități distractive și educative, care se vor desfășura în perioada 29 mai – 2 iunie sub denumirea ,,Săptămâna Copilului”.Evenimentul este organizat cu sprijinul mai multor parteneri.
Programul cuprinde:
– Luni, 29 Mai – Vizionare animație Disney ,,O lume ciudată” la Biblioteca Orășenească “Duiliu Zamfirescu”, ora 14.00 ;
– Marți, 30 Mai – Vizionare animație Disney “Pinocchio” la Biblioteca Orășenească “Duiliu Zamfirescu”, ora 14.00. Începând cu ora 16.00, artiștii și ansamblurile din cadrul Casei de Cultură vor organiza un spectacol în aer liber, în Piața 1 Decembrie 1918 ;
– Miercuri, 31 Mai –  Grădinița cu Program Prelungit “Tic Pitic” organizează Atelierul “Copilăria în culori”, începând cu ora 10.00. De la ora 13.00, Școala Gimnazială Nr. 1 organizează Atelierul “Jocurile Copilăriei”. Ambele evenimente vor avea loc în Piața 1 Decembrie 1918. Începând cu ora 14.00, cei mici vor putea continua seria de animații Disney, vizionând “Ferdinand” la Biblioteca Orășenească “Duiliu Zamfirescu”.
– Joi, 1 Iunie – Mini-campionat de tenis de masă în Sala de Sport a Liceului Teoretic “Ioan Cotovu”, începând cu ora 10.00. Înscrierile se pot face la Domnul Tudor Aurel, telefon 0769 517 294. De la ora 16.00, Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” și Clubul de Voluntariat din cadrul liceului vor organiza ateliere de creație în Piața 1 Decembrie 1918 .
– Vineri, 2 Iunie – Mini-campionat de fotbal la terenul sintetic din localitate, organizat de Clubul Sportiv “Viitorul” Hârșova.

Proiectul „Policlinică Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou“ avansează

În această perioadă, municipalitatea achiziționează serviciul de elaborare a documentației tehnico-economice pentru analiza de risc.
Potrivit caietului de sarcini, obiectivul general al achiziției îl reprezintă  asigurarea unei analize de risc privind coexistența LEA 110 kV DC Constanța Nord – Tomis Nord, linie electrică aeriană aflată în exploatarea operatorului de rețea E-Distribuție Dobrogea, cu obiectivul „Policlinica Municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou“. Analiza va determina riscul de expunere la accidente potențiale (explozii, incendii, intoxicație cu fum etc.), respectiv la poluare (sonoră, vizuală) a persoanelor. În baza analizei de risc, va fi obținut avizul de amplasament (favorabil condiționat/necondiționat) de la operatorul de rețea E-Distribuție Dobrogea.
Valoarea estimată a achiziției este de 30.000 de lei fără TVA, adică 35.700 lei cu TVA (7.181 de euro). Durata contractului este de o lună de la data înscrisă în ordinul de începere iar durata pentru avizarea documentației și recepția serviciului este de două luni.
Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat de primarul Vergil Chițac, la începutul acestui an. Obiectivul va fi realizat cu finanțare prin PNRR. Valoarea investiției este de 103.214.244,06 euro, din care finanțarea nerambursabilă, prin intermediul PNRR, este de 98.053.531,86 euro. Termenul pentru finalizarea construcțiilor și a dotărilor este iunie 2026.
Noul spital va fi amplasat pe bulevardul Aurel Vlaicu, în zona Dacia Service, pe un teren în suprafață de 19.660 de metri pătrați. Investiția presupune construirea unei clădiri cu regimul de înălțime D+P+3E, cu o suprafață construită de 2.991 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 12.202 metri pătrați.
Noul spital va avea câte două funcționalități pentru fiecare specialitate medicală, respectiv, ambulatoriu cu paturi de zi – 40 de paturi, şi spitalizare continuă, inclusiv ATI – 64 de paturi.
„Specialitatea Cardiologie va completa serviciile medicale existente, acestea neacoperind la acest moment cerințele şi necesarul populației. Pentru Oncologie nu există la acest moment servicii medicale, acestea fiind satisfăcute în alte localități, în special în Bucureşti. Noul spital va beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii în ambele faze de realizare, cea constructivă şi cea echipamentelor şi aparaturii, precum şi un nivel de digitalizare şi sustenabilitate inexistent în regiune”, a  precizat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Primarul Cristian Radu anunță că vor fi reparate toate străzile din Mangalia și stațiuni, pe care au fost făcute lucrări

Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia are în permanență întâlniri și discuții cu cetățenii prin intermediul cărora informează asupra lucrărilor și demersurilor pe care municipalitatea le întreprinde pentru modernizarea localității: ,,Zilele acestea, am discutat cu locuitorii din mai multe zone ale orașului despre lucrările de infrastructură. Precizez că toate străzile unde s-au schimbat conductele de apă vor fi reparate, iar carosabilul va fi adus la starea inițială. Totodată vă asigur că asfaltările pe străzile 1 Decembrie și Rozelor sunt în grafic și se vor finaliza în cel mai scurt timp. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar va asigur că depunem toate eforturile pentru ca traficul rutier și pietonal să se reia, la parametri normali, în cel mai scurt timp. Totuși, este extrem de important că reușim să modernizăm străzile din oraș și stațiuni cu bani europen,” a transmis Cristian Radu, edilul municipiului Mangalia.

Lucrările de asfaltare a intersecției bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja vor fi făcute pe timpul nopții, pentru a nu îngreuna circulația rutieră

Reabilitarea și modernizarea bulevardului Alexandru Lăpușneanu avansează, iar constănțenii vor avea în scurt timp o arteră rutieră modernă. Pentru executarea lucrărilor de asfaltare, intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja (zona City Park Mall), va fi închisă circulației rutiere timp de 2 nopți, astfel:
– în perioada 29.05.2023, ora 22:00 – 30.05.2023 – ora 05:00
– în perioada 30.05.2023, ora 22:00 – 31.05.2023 – ora 05:00.
Lucrările de asfaltare se vor derula pe timpul nopții pentru a nu îngreuna circulația rutieră pe aceasta arteră intens circulată.
Constănțenii sunt rugați să evite această intersecție în intervalul orar menționat.
,,Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.
,,Traseul cuprins între Gara CFR și stațiunea Mamaia va fi complet reconfigurat prin proiectul de îmbunătățire a mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia (b-dul 1 Decembrie 1918 și b-dul Alexandru Lăpușneanu).
În ceea ce privește amenajările urbane, este vorba despre stații de transport public modernizate, mobilier urban inteligent alimentat de energie solară prevăzut cu senzori pentru măsurarea calității aerului, sisteme de informare cetățeni cu mesaje variabile, o rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, spații verzi și sistem de irigații,” au mai precizat reprezentanții primăriei.

Related Articles

Back to top button